Indian Polity MCQ Question Answer Paper Set 25

1)The Constitution of India was adopted on—

a) 26th January, 1950

b) 26th January,1949

c) 26th November, 1949

d) 15th August, 1947

ans: c

2) Which of the following countries have an Unwritten Constitution?

a) USA

b) UK

c) India

d) Pakistan

ans: b

3) The Constitution of India borrowed the scheme of Indian Federation from the constitution of:

a) USA

b) Canada

c) United Kingdom

d) Ireland

ans: b

4) Article 1 of the Constitution declares India as—

a) Federal State

b) Quasi-Federal State

c) Unitary State

d) Union of State

ans: d

5) Sikkim was made an integral part of India under the—

a) 36thj Amendment

b) 39th Amendment

c) 40th Amendment

d) 42nd Amendment

ans: a

6) Which one of the following is the guardian of Fundamental Right?

a) Legislature

b) Executive

c) Political Parties

d) Judiciary

ans: d

8) Which part of the Indian Constitution deals with the Directive Principles of the State Policy?

a) Part I

b) Part III

c) Part IV

d) Part V

ans: c

9) Which one of the following Acts formally introduced the principles of elections for the first time?

(a) Indian Councils Act, 1909

(b) Government of India Act, 1919

(c) Government of India Act, 1935

(d) Indian Independence Act, 1947

Ans: (a)

10) The amendment procedure laid down in the Constitution of India is on the pattern of?

(a) Government of India Act, 1935

(b) Government of India Act, 1947

(c) Constitution of South Africa

(d) Constitution of UK

Ans: (c)

11) The members of the Constituent Assembly were:

(a) elected by Provincial Assemblies

(b) elected directly by people

(c) nominated by the government

(d) only representatives of the princely States

Ans: (a)

12) Which one of the following aimed at providing a federal structure for India?

(a) Indian Council Act, 1909

(b) Montague-Chelmsford Reforms Act, 1919

(c) Charter Act, 1831

(d) Government of India Act, 1935

Ans: (d)

13) The Indian Constitution has borrowed the ideas of Preamble from the:

(a) Italian Constitution

(b) Canadian Constitution

(c) French Constitution

(d) Constitution of USA

Ans: (d)

14) The word ‘Socialist’ was added to the Preamble, its main aim is to :

(a) eliminate inequality in economic and political status

(b) eliminate inequality in political and religious affairs

(c) eliminate inequality in income and status and standards of life

(d) eliminate class based society

Ans: (a)

15) The Indian Constitution is regarded as :

(a) federal

(b) unitary

(c) parliamentary

(d) federal in form and unitary in spirit

Ans: (d)

16) Which of the following is not a condition for becoming a citizen of India?

(a) Birth

(b) Acquiring property

(c) Descent

(d) Naturalisation

Ans: (b)

17) Under Article 368, Parliament has no power to repeal Fundamental Rights because they are:

(a) enshrined in Part III of the Constitution

(b) human rights

(c) transcendental rights

(d) part of bask structure of essential framework of the Constitution

Ans: (d)

18) The Constitution describes India as a :

(a) Federation of States

(b) Union of States

(c) Confederation of States

(d) Unitary State

Ans: (b)

19) During the proclamation of National Emergency:

(a) all Fundamental Rights are suspended

(b) Articles 20 and 21 cannot be suspended

(c) Article 32 cannot be suspended

(d) Article 19 cannot be suspended

Ans: (b)

20) In case of proclamation of emergency on grounds of war or external aggression:

(a) all Fundamental Rights will be automatically suspended

(b) the right to move a court for enforcement of any Fundamental Right is suspended

(c) the President may order the suspension of enforcement of any Fundamental Right except Article 20-21

(d) Parliament may authorize suspension of all Fundamental Rights

Ans: (c)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016