Indian Polity MCQ Question Answer Paper Set 24

1)The most controversial amendment passed during the emergency was—

a) 41st

b) 42nd

c) 43rd

d) 44th

ans: b

2) What is the scientific name of National Bird-Peacock of India?

a) Pavo Cristatus

b) Cuculidae Cuculiformer

c) Corvours Corone

d) Phaethontidae Psittaciformes

ans: a

3) Which among the following countries was the earliest to give women the right to vote?

a) Iceland

b) India

c) Newzealand

d) USA

ans: c

4) English is the official language of which one of the following Indian State?

a) Nagaland

b) Tripura

c) Assam

d) Manipur

ans: a

5) When was the Anti-defection Act was passed?

a) January 17, 1985

b) February 15, 1985

c) March 30, 1985

d) April 21, 1985

ans: b

6) The Constitutional Amendment by which the age for voting has been revised from 21 years to 18 years is:

a) 51st

b) 56th

c) 61st

d) 64th

ans: c

7)Who is the Chairman of Second Administrative Reforms Commission?

a) Bimal Jalan

b) Karan Singh

c) M. Veerappa Moliy

d) Ahmed Patel

ans: c

8) Which of the following Indian States has no Panchayat Raj institution?

a) Assam

b) Tripura

c) Kerala

d) Nagaland

ans: d

9) The Chairman of Public Accounts Committee is :

(a) elected by Union Cabinet

(b) appointed by Speaker

(c) appointed by President

(d) elected by members of PAC

Ans: (b)

10) Which of the following Parliamentary Committees in India acts as ‘watch-dog’ on departmental expenditure and irregularities?

(a) Estimates Committee

(b) Committee on Public Undertakings

(c) Public Accounts Committee

(d) Committee of Public Assurances

Ans: (c)

11) Which of the following statements regarding the Esstimates Committee are correct?

1. No member of the Rajya Sabha is associated with it.

2. It has twenty members.

3. Its members are elected in accordance with the system of proportional representation for a period of one year.

4. The Speaker nominates one of its members to be its Chairman.

(a) I, II and III

(b) I, III and IV

(c) I, II and IV

(d) II, III and IV

Ans: (b)

12) Under a single, integrated, hierarchial judicial system, the High Courts in the States are directly under the:

(a) President

(b) Governor of the State

(c) Union Parliament

(d) Supreme Court

Ans: (d)

13) Which of the following writs is issued by the court in case of illegal detention of a person?

(a) Habeas Corpus

(b) Mandamus

(c) Certiorari

(d) Quo Warranto

Ans: (a)

14) The age of retirement of the Judges of the High Court is :

(a) 62 years

(b) 65 years

(c) 58 years

(d) 60 years

Ans: (a)

15) A Judge of the Supreme Court of India is to hold office until he attains the age of:

(a) 58 years

(b) 60 years

(c) 62 years

(d) 65 years

Ans: (d)

16) When can the salaries of the judges of the Supreme Court be reduced during their term of office?

(a) If the Parliament passes a bill to this effect

(b) During a Financial Emergency

(c) As and when the President desires

(d) Never

Ans: (b)

17) The salary and allowances of the Governor are charged to :

(a) Consolidated Fund of the State

(b) Consolidated Fund of India

(c) Contingency Fund of India

(d) ‘a’ and ‘b’ in equal proportion

Ans: (a)

18) The special status of Jammu and Kashmir implies the State has:

(a) a separate Defence Force

(b) a separate Constitution

(c) a separature Judiciary

(d) All of the above

Ans: (b)

19) If in an election to a State Legislative Assembly the candidate who is declared elected loses his deposit, it means that:

(a) the polling was very poor

(b) the election was for a multi- member constituency

(c) the elected candidate’s victory over his nearest rival was very marginal

(d) a very large number of candidates contested the election

Ans: (d)

20) Membership of the legislative Assembly can vary between 60 and 500, but the exception to this rule is/are found in :

I. Puducherry

II. Mizoram

III. Goa

(a) I and II

(b) II and III

(c) II only

(d) I, II and III

Ans: (d)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016