Indian Polity MCQ Question Answer Paper Set 23

1)The legal advisor to the State government is known as:

a)  Advocate-General

b) Attorney-General

c) Solicitor-General

d) State Public Prosecutor

ans: a

2) Who was the first Chief Minister of Uttarakhand State ?

a) Bhagat Singh Koshyari

b) Nityanand Swami

c) N.D Tiwari

d) None of these

ans: b

3) The mobile court in India is the brain-child of:

a) Justice Bhagwati

b) Mr.Rajeev Gandhi

c) Dr.A.P.J Abdul Kalam

d) Mrs. Pratibha Patil

ans: a

4) Which one of the following India State does not keep its own High Court?

a) Orissa

b) Sikkim

c) Himachal Pradesh

d) Manipur

ans: d

5) Provisions regarding Municipalities and Panchayats was made in the India Constitution in Which year?

a) 1991

b) 1993

c) 1995

d) 2000

ans: b

6) The implementation of Jawahar Rozgar Yojana rests with:

a) Gram Panchayat

b) District Collector

c) State Government

d) Union Government

ans: a

7) The first finance commission was constituted in:

a) 1950

b) 1951

c) 1952

d) 1954

ans: b

8) How many types of emergencies are envisaged by the Constitution?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

ans: c

9) Fundamental duties enacted in Part IV A of the Constitution are:

(a) enforceable duties and Parliament can impose penalties or punishments for the noncompliance

(b) like Directive Principles that : are mandates to people

(c) like Fundamental Rights that are enforceable

(d) no more than meant to create psychological consciousness among the citizens and of education value

Ans: (d)

10) The ‘Union of India’ consists of:

I. States

II. Union Territories

III. Acquired Territories

(a) l only

(b) II only

(c) I and II

(d) I, II and III

Ans: (a)

11) The purpose of Directive Principles of State Policy is to

(a) lay down positive instructions which would guide State Policy at all levels

(b) implement Gandhiji’s idea for a decentralized state

(c) check the use of arbitrary powers by the government

(d) promote welfare of the backward sections of the society

Ans: (a)

12) The Governor recommends to the President of India that breakdown of Constitutional machinery in the State is imminent. The President makes a proclamation under Article 356. The action of the President:

(a) cannot be reviewed as the President is the sole judge of his emergency powers

(b) cannot be reviewed as the Constitution bars the courts from reviewing political actions

(c) can be reviewed as it goes against Fundamental Rights

(d) can be reviewed as it is malafide

Ans: (d)

13) Article 340 of the Constitution of India provides for the appointment of a Commission to investigate the conditions for the improvement of:

(a) Scheduled Castes and Scheduled Tribes

(b) Socially and educationally backward classes

(c) Socially and economically backward classes

(d) Educationally and economically backward classes

Ans: (a)

14) While a proclamation of emergency is in operation the duration of the Lok Sabha can be extended for a period

(a) not exceeding three months

(b) not exceeding nine months

(c) of one year at a time

(d) of two years at time

Ans: (c)

15) Which of the following is not true regarding the election of the President?

(a) The voting power of an MLA is made proportionate to the population he represents

(b) Voting power of the elected members of the Parliament is made equal to the voting power of all elected members of the Legislative Assemblies

(c) Voting power of the elected members of Parliament is determined by dividing the total voting power of the State by the number of elected members of the Parliament

(d) The voting power of an elected member of State Legislative Assembly is determined by dividing the total population of the State by the total number of members of Vidhan Sabha and further dividing the quotient obtained by 1000

Ans: (d)

16) The Vice-President’s letter of resignation is to be addressed to the:

(a) Deputy Chairman of Rajya Sabha

(b) Chief Justice of India

(c) President

(d) Speaker

Ans: (c)

17) The resolution for removing the Vice-President of India can be moved in the:

(a) Lok Sabha alone

(b) either House of Parliament

(c) Joint Sitting of Parliament

(d) Rajya Sabha alone

Ans: (d)

18) Who is authorized to decide over a dispute regarding disqualification of a member of Parliament ?

(a) Election Commissioner

(b) Speaker of Lok Sabha

(c) President

(d) A Committee set up by the Parliament

Ans: (c)

19) Who was the first leader of the Opposition in the Rajya Sabha?

(a) Y.B. Chavan

(b) Bhola Paswan

(c) Kamlapati Tripathi

(d) CM. Stephen

Ans: (c)

20) According to the Constitution of India the maximum number of members representing the Union Territories in the Lok Sabha cannot exceed:

(a) 10

(b) 15

(c) 20

(d) 25

Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016