Indian Polity MCQ Question Answer Paper Set 22

1) Which one of the following acts introduced communal electorate in India ?

a) Indian Council Act,1861

b) Indian Council Act, 1892

c) Indian council Act, 1909

Ans: c

2) With reference to the colonial period on India, the trade monopoly of the East India Company was ended by—

a) The Regulating Act of 1773

b) Pitt’s India Act of 1784

c) The Charter Act of 1813

d) The Charter Act of 1833

3) Which of the following is correct ?

a) The Nehru Report (1928)had advocated the inclusion of Fundamental Right in the Constitution  of India

b) The Government of India Act, 1935 referred to Fundamental Rights

c) THE August Offer, 1940 included the Fundamental  Right

d) The Cripps mission, 1942 referred to Fundamental  Rights

Ans: a

4)Diarchy was first introduced under—

a)Morley-Minto Reforms

b)Mont-ford Reforms

c)Simon Commission Plan

d)Government of India Act, 1935

Ans: b

5)The first definite step to provide parliamentary control over East India Company was laken by :

a) The Regulating Act, 1773

b)The pitt’s India Act, 1784

c)The Charter Act of 1793

d) The Charter Act of 1813

Ans: a

6) Who was the president of the constituent Assembly of Independent India ?

a)Dr. Bhim Rao Ambedkar

b)Dr. Rajendra Prasad

c)c. Rajagopalachari

d)K.M. Munshi

Ans : b

7) Who can initiate impeachment proceedings against the President of India?

a) Only Lok Sabha

b) Only Rajya Sabha

c) Either House of the Parliament

d) Any Legislative Assembly

ans: c

8) Who calls the Joint Session of the two Houses of the Parliament?

a) The President

b) The Prime Minister

c) The Lok Sabha Speaker

d) The Vice President

ans: a

9) Who is the final authority to interpret the Constitution?

a) The President

b) The Parliament

c) The Lok Sabha

d) The Supreme Court

ans: d

10) How Many types writs can be issued by the Supreme Court?

a) 2

b) 3

c) 5

d) 6

ans:  c

11) Who among the following was the Constitutional adviser to the Constituent Assembly of India?

(a) Dr. B.N. Rao

(b) Dr. B.R. Ambedkar

(c) K.M. Munshi

(d) M.C. Setalvad

Ans: (a)

12) Who was the President of the Constituent Assembly?

(a) Pt. Jawaharlal Nehru

(b) Dr. Rajendra Prasad

(c) Dr. B.R. Ambedkar

(d) C. Rajagopalachari

Ans: (b)

13) Which of the following are the principal features of Government of India Act, 1919?

1. Introduction of dyarchy in the executive government of the provinces.

2. Introduction of separate communal electorate for Muslims.

3. Devolution of legislative authority by the Centre to the Provinces.

4. Expansion and reconstitution of Central and Provincial Legislatures.

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 2 and 4

(c) 2, 3 and 4

(d) 1, 3 and 4

Ans: (d)

14) In a parliamentary form of government, real powers of the State are vested in the:

(a) Council of Ministers headed by the Prime Minister

(b) President

(c) Government

(d) Parliament

Ans: (a)

15) The Constitution of India is designed to work as a unitary government:

(a) in normal times

(b) in times of Emergency

(c) when the Parliament so desires

(d) at the will of the President

Ans: (b)

16) Which of the following emerges clearly from the Preamble?

1. When the Constitution was enacted.

2. The ideals that were to be achieved.

3. The system of government

4. The source of authority

(a) II, III and IV

(b) I and II

(c) I, II and III

(d) I, II, III and IV

Ans: (d)

17) The Fundamental individual are:

(a) limited to the State action only

(b) meant to protect persons against the conduct of private persons

(c) meant to protect persons against the police action

(d) All of the above are correct

Ans: (d)

18) Indian citizenship of a person can be terminated if:

1. a person voluntarily acquires the citizenship of some other country.

2. a person who has become a citizen through registration is sentenced to imprisonment for not less than 10 years within five years of his registration.

3. the Government of India is satisfied that citizenship was obtained by fraud.

4. a person who is a citizen by birth indulges in trade with an enemy country during war.

(a) I and III

(b) I, II and III

(c) I, III and IV

(d) I, II, III and IV

Ans: (c)

19) On whom does the Constitution confer special responsibility for the enforcement of Fundamental Rights?

(a) Parliament

(b) Supreme Court

(c) President

(d) State legislature

Ans: (b)

20) The enforcement of Directive Principles depends most on :

(a) the Courts

(b) an effective opposition in Parliament

(c) resources available to the Government

(d) public cooperation

Ans: (c)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016