Indian Polity MCQ Question Answer Paper Set 21

1)Who is the highest civil servant of the Comptroller and Auditor-General of India ?

a) 6 years

b) Upto 65 years of age

c) 6 years or 65 years of age whichever is earlier

d) Upto 64 years of age

ans: c

2) Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Assembly of India?

(a) Sachidananda Sinha

(b) B. R. Ambedkar

(c) Dr. Rajendra Prasad

(d) P. Upendra

Ans: (a)

3) Which one of the following statements is correct?

(a) The Constituent Assembly of India was elected by the Provincial Assemblies in the year 1946

(b) Jawaharlal Nehru; M.A. Jinnah and Sardar Vallabhbhai Patel were members of the Constituent Assembly of India

(c) The First Session of the Constituent Assembly of India was held in January, 1947

(d) The Constitution of India was adopted on 26th January, 1950

Ans: (a)

4) Which one of the following Acts formally introduced the principles of elections for the first time?

(a) Indian Councils Act, 1909

(b) Government of India Act, 1919

(c) Government of India Act, 1935

(d) Indian Independence Act, 1947

Ans: (a)

5) The Crown took the Government of India into its own hands by :

(a) Charter Act, 1833

(b) Government of India Act, 1858

(c) Indian Council Act, 1861

(d) Government of India Act, 1935

Ans: (b)

6) Who among the following was the Chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?

(a) B.R. Ambedkar

(b) J.B. Kripalani

(c) Jawaharlal Nehru

(d) Alladi Krishnaswami Ayyar

Ans: (c)

7) The Indian Constitution closely follows the constitutional system of:

(a) USA

(b) UK

(c) Switzerland

(d) Russia

Ans: (b)

8) Which of the following features and their source is wrongly matched?

(a) Judicial review – British practice

(b) Concurrent List – Australian Constitution

(c) Directive Principles – Irish Constitution

(d) Fundamental Rights – US Constitution

Ans: (a)

9) In a Federal State:

(a) States are more powerful than the Centre

(b) Centre is more powerful than States

(c) a Presidential form of government functions

(d) Constitution effects division of powers between the Centre and States with safeguards against transgression of jurisdiction

Ans: (a)

10) The Preamble of our Constitution:

(a) is a part of the Constitution

(b) contains the spirit of the Constitution

(c) is a limitation upon the granted power

(d) None of the above

Ans: (b)

11) The constitution of India is republican because it

(a) provides for an elected Parliament

(b) provides for adult franchise

(c) contains a bill of rights

(d) has no hereditary elements

Ans: (d)

12) Which of the following Prime Minister never faced the Parliament during the tenure ?

a) Chandra Shekhar

b) V.P. Singh

c) Chaudhary Charan Singh

d) Atal Behari Vajpayee

ans: c

13) Right to Constitutional Remedies comes under:

(a) Fundamental Rights

(b) Legal Rights

(c) Constitutional Rights

(d) Natural Rights

Ans: (a)

14) Which of the following is/are included in the Directive Principles of State Policy?

1. Prohibition of traffic in human beings and forced labour

2. Prohibition of consumption except for medicinal purposes of intoxicating drinks and of other drugs which are injurious to health.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

15) Which one is not correctly matched?

(a) Freedom of speech and expression – Include freedom of press

(b) Freedom of conscience – Include right to wear and carry kirpans by Sikhs

(c) Right to Personal liberty – Include right to carry on any trade or business

(d) Right to Equality – Include principles of natural justice

Ans: (c)

16) What is the minimum permissible age for employment in any factory or mine?

(a) 12 years

(b) 14 years

(c) 16 years

(d) 18 years

Ans: (b)

17) To acquire citizenship by registration a person must have been resident in India for ______ immediately before making an application:

(a) six months

(b) one year

(c) three years

(d) five years

Ans: (d)

18) The President’s rule can be proclaimed in a State:

(a) when a bill introduced by the State Government in the State Legislature is defeated

(b) if the President, on receipt of report from the Governor of the State is satisfied that a situation is likely to arise in which the Government of the State cannot be carried on in accordance with the provisions of the Constitution

(c) if the President, on receipt of a report from the Governor of the State, or otherwise, is satisfied that a situation has arisen in which the Government of the State cannot be carried on in accordance with the provisions of the Constitution

(d) when the Governor and the Chief Minister of a State differ on many matters

Ans: (c)

19) Which one of the following Articles of the Constitution of India says that the executive power of every State shall be so exercised as not to impede or prejudice the exercise of the executive power of the Union?

(a) Article 257

(b) Article 258

(c) Article 355

(d) Article 356

Ans: (a)

20) Emergency can be proclaimed:

(a) in whole of the country

(b) only in that part of country where actual aggression has taken place

(c) in any part of the country

(d) in the entire country or any part of territory of India

Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016