Indian Polity MCQ Question Answer Paper Set 20

1)The Attorney-General of India is appointed by –

a) The President of India

b) The Prime Minister

c) The Chief Justice of India

d) The UPSC

ans: a

2) In the election of the President, the value of the vote of the Lok Sabha members:

(a) is same

(b) differs according to the geographical size of the respective State

(c) differs according to the number of votes a member represents

(d) None of the above

Ans: (c)

3) Who among the following enjoys the rank of a Cabinet Minister of the Indian Union?

(a) Deputy Chairman, Rajya Sabha

(b) Deputy Chairman of the Planning Commission

(c) Secretary to the Government of India

(d) None of the above

Ans: b

4) To elect the President of India, which one of the following election procedures is used?

(a) System of proportional representation by means of the single transferable vote

(b) Proportional representation through list system

(c) Collective voting system

(d) Secondary voting system

Ans: (a)

5) Who among the following are appointed by the President of India?

I. Governors of States.

II. The Chief Justice and Judges of High Courts.

III. The Chief Justice and the Judges of the Supreme Court.

IV. The Vice-President.

(a) I and II

(b) I, II and III

(c) II, III and IV

(d) I, III and IV

Ans: (b)

6) What function is specifically prescribed by the Constitution for the Vice-President of India?

(a) Vice-Chancellorship of Universities

(b) Chairman of Rajya Sabha

(c) To assist the President in times of Emergency

(d) None of the above is correct

Ans: (b)

7) The Rajya Sabha can have a maximum strength of:

(a) 200

(b) 210

(c) 250

(d) 260

Ans: (c)

8) Match the following:

Parliamentary Terms

A. Starred Question

B. Unstarred Question

C. Short Notice Question

Meaning

1. One asked by a member on matters of public importance of an urgent nature

2. One for which the Concerned minister has to lay on the table a written answer

3. One for which an oral answer is required to be given by a minister on the floor of the House

A B C

(a) 1 2 3

(b) 2 1 3

(c) 3 1 2

(d) 3 2 1

Ans: (d)

9) Which of the following is incorrect in respect of parliamentary control over the Budget?

(a) Parliament has no say in the preparation of the Budget

(b) Parliament has the power to increase expenditure charged on the Consolidated Fund

(c) Parliament has no power to impose a tax without the President’s recommendation

(d) Parliament cannot increase a tax without the President’s recommendation

Ans: (a)

10) Which of the following Parliamentary Committees in India acts as ‘watch-dog’ on departmental expenditure and irregularities?

(a) Estimates Committee

(b) Committee on Public Undertakings

(c) Public Accounts Committee

(d) Committee of Public Assurances

Ans: (c)

11) Which of the following is concerned with the regularity and economy of expenditure of government?

(a) Public Accounts Committee

(b) Estimates Committee

(c) Business Advisory Committee

(d) Committee on Offices on Profit

Ans: (a)

12)  Which of the following provisions of the Constitution can be amended only if

(a) they are passed by a majority of total – membership of each House of Parliament and not less than two-thirds of the members present and voting in each House of Parliament, and

(b) are ratified by the legislatures of one-half of the States?

1. Method of election of President.

2. Provisions regarding the High Court.

3. Abolition of Legislative Council in any State.

4. Qualifications for Indian citizenship

5. Representation of States in Parliament.

(a) I, III, IV and V

(b) II, III and V

(c) I, II and V

(d) I, II, III, IV and V

Ans: (c)

13) Who among the following can participate in the proceeding of both the Houses of Parliament ?

a) Vice-President

b) Solicitor General

c) Chief Justice

d) Attorney General

ans: d

14) Which of the following would be construed as a reasonable restriction of the ‘right to freedom’?

(a) When the State disallows a candidate from securing votes in the name of religion

(b) When the State disallows citizens from forming a club out of State funds that denies access to women

(c) When the Government of Nagaland disallows temporary residents to buy immovable property in Nagaland.

(d) AII of the above

Ans: (c)

15) What was the decision of the Supreme Court in Keshavanand Bharati case?

(a) Parliament is supreme in the matters of legislation

(b) In matters relating to compulsory acquisition of private property the court had the ultimate powers of determining what is public purpose under Article 31

(c) The power under Article 368 to amend the Constitution cannot be so exercised as to alter the basic structure or the essential features of the Constitution

(d) The Supreme Court has full authority to pronounce on the Constitutional Validity of any State law

Ans: (c)

16) Which of the following is true about C. Rajgopalachari?

(a) He was the first Speaker of Lok Sabha after independence

(b) He was the Chairman of the Constitution Drafting Body of India

(c) He was the first and last Indian Governor General of India after independence

(d) He was the Governor of Tamil Nadu

Ans: (c)

17) The State having the largest population of scheduled castes is :

(a) Rajasthan

(b) Tamil Nadu

(c) Bihar

(d) Uttar Pradesh

Ans: (d)

18) The Constitution makes India a secular State. This means

(a) India shall be a theocratic State

(b) India shall be a State without religion

(c) The State is completely detached from religious affiliations

(d) None of these

Ans: (c)

19) Judges of High Courts are appointed by

(a) the Chief Justices of the respective High Courts

(b) Governor

(c) the President

(d) the Chief Minister

Ans: (c)

20) Who is known as the first law officer of India ?

a) Chief Justice of India

b) Law Minister of India

c) Attorney General of India

d) Solicitor General of India

ans: c

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016