Indian Polity MCQ Question Answer Paper Set 19

1)Which of the following has the powers to create a new all India service ?

a) Parliament

b) Union Public Service Commission

c) Union Cabinet

d) Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions

ans: a

2) Which of the following is/are correctly matched?

I. India’s National Song-Vande Mataram

II. India s National Flower-Rose

III. India’s National Animal-Tiger

IV. India’s National Bird-Eagle

(a) I and IV

(b) I, II and III

(c) II, III and IV

(d) I and III

Ans: (d)

3) The Crown took the Government of India into its own hands by:

(a) Charter Act, 1833

(b) Government of India Act, 1858

(c) Indian Council Act, 1861

(d) Government of India Act, 1935

Ans: (b)

4) Which one among the following is a fundamental duty of citizens under the Constitution of India?

(a) To provide friendly cooperation to the people of the neighbouring countries

(b) To protect monuments of national importance

(c) To defend the country and render national service when called upon to do so

(d) To know more and more about the history of India

Ans: (c)

5) Which of the following was not one of the features of Government of India Act, 1935 ?

(a) Provincial autonomy

(b) Dyarchy of centre

(c) Bicameral Legislature

(d) All India federation

Ans: (c)

6) The Indian Constitution closely follows the constitutional system of:

(a) USA

(b) UK

(c) Switzerland

(d) Russia

Ans: (b)

7) Match the following:

Constitutional Features Sources

A. Rule of Law                         1. German Constitution

B. Directive Principles              2. Australian Constitution

C. Concurrent List                    3. Irish Constitution

 

D. Suspension of Fundamental Rights during Emergency

 

4. British Constitution

A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 4 3 2 1

(c) 2 3 4 1

(d) 2 1 4 3

Ans: (b)

8) The correct nomenclature of India according to the Preamble is:

(a) Sovereign, Secular, Democratic Republic

(b) Sovereign, Democratic Republic

(c) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic

(d) Sovereign, Secular, Socialist Democracy

Ans: (c)

9) Which one among the following statements is not correct ?

The word ‘socialist’ in the Preamble of the Constitution of India, read with

(a) Article 39(d), would enable the Court to uphold the constitutionality of nationalization laws

(b) Articles 14, would enable the Court to strike down a statute which failed to achieve the socialist goal to the fullest extent

(c) Article 25, would enable the Court to ensure freedom guaranteed under that Article

(d) Article 23, would enable the Court to reduce inequality in income and status

Ans: (c)

10) Any dispute regarding the violation of Fundamental Rights can be presented :

(a) in the Supreme Court only

(b) in the High Court only

(c) either in the Supreme Court or in the High Court

(d) first in the Supreme Court and then in the High Court

Ans: (c)

11) Article 14 guarantees equality before law and equal protection of law to :

(a) all persons living within the territory of India

(b) all Indian citizens living in India

(c) all persons domiciled in India

(d) all persons natural as well as artificial

Ans: (a)

12) Who is competent to prescribe conditions as for acquiring Indian citizenship?

(a) Parliament

(b) State Legislatures

(c) President

(d) Attorney General

Ans: (a)

13) who advises the Government of India on legal matters ?

a) Attorney General

b) Chief Justice of Supreme Court

c) Chairman, Law Commission

d) None of These

ans: a

14) Which one of the following has been dropped from the list of personal freedoms enshrined in Article 19 of the Constitution?

(a) Freedom to assemble peacefully without arms

(b) Freedom to acquire, hold and dispose of property

(c) Freedom to reside and settle in any part of the country

(d) Freedom to carry on any profession, occupation; trade or business

Ans: (b)

15) Which of the following statements is/are correct?

Article 26 of the Constitution of India states that subject to public order, morality and health, every religious denomination or any section thereof shall have the right

1. to establish and maintain institutions for religious and charitable purposes.

2. to manage its own affairs in matters of religion.

3. to own and acquire movable and immovable property.

(a) 1 only

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

16) Under which Article of the Constitution is the President’s rule promulgated on any State in India?

(a) 356

(b) 352

(c) 360

(d) 370

Ans: (a)

17) After approval by’ both Houses of Parliament, the proclamation of emergency issued by the President shall be valid:

(a) for period of six months

(b) for an indefinite period unless revoked by the subsequent proclamation

(c) for an indefinite period if both Houses of Parliament approves the proclamation after every six months

(d) for further period of two months only

Ans: (c)

18) Match the following:

A. Inter-State Council                              1. Article 315

B. Abolition of Titles                                 2. Article 280

C. Administrative Tribunals                      3. Article 263

D. Union Public Service Commission       4. Article 323(A)

A B C D

(a) 2 4 3 1

(b) 3 2 1 4

(c) 1 2 4 3

(d) 3 2 4 1

Ans: (d)

19) National emergency can be declared by the President only

I. on grounds of war

II. on grounds of external aggression

III. on grounds of internal disturbance

IV. on the written recommendation of the Union Cabinet

(a) I and II

(b) I, II and III

(c) I, II and IV

(d) I, II, III and IV

Ans: (d)

20) Which functionary can be invited to give his opinion in the Parliament ?

a) attorney-General of India

b) Chief Justice of India

c) Chief Election Commissioner of India

d) Comptroller and Auditor- General of India

ans: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016