Indian Polity MCQ Question Answer Paper Set 9

1)To be recognized as a national party, a political party must be recognized party in at least :

a) Three States

b) Four States

c) Five States

d) Six States

ans: b

2) The right to vote in India is given to all people on the basis of :

a) Education

b) Property

c) Religion

d) Age

ans: d

3) Functions to be assigned to Panchayats by 73rd Amendment of the Constitution are mentioned in

a) Tenth schedule

b) Eleventh schedule

c) Twelfth schedule

d) Thirteenth Schedule

ans: b

4) Which of the following Constitutional Amendments integrated Sikkim as a full-fledged state of the Indian Union ?

a) 34th

b) 35th

c) 36th

d) 37th

ans: c

5) The Indian Constitution comprises of

(a) 395 Articles, 22 Parts and 12 Schedules

(b) 371 Articles, 21 Parts and 11 Schedules

(c) 372 Articles, 20 Parts and 7 Schedules

(d) 381 Articles, 23 Parts and 8 Schedules

ans: a

6) Which of the following determines that the Indian Constitution is federal?

(a) A written and rigid Constitution

(b) An independent Judiciary

(c) Vesting of residuary powers with the Centre

(d) Distribution of powers between the Centre and States

ans: d

7) Indian Constitution recognises minorities on the basis of:

(a) religion

(b) caste

(c) population

(d) colour

ans: a

8) A person can become a citizen of India even if born outside India if his/her:

(a) father is a citizen of India

(b) mother is a citizen of India

(c) father is a citizen of India at the time of the person’s birth

(d) father or mother is a citizen of India at the time of the person’s birth

ans: d

9) Despotism is possible in a :

a) One Party State

b) Two Party State

c) Multi Party state

d) Two and multi Party State

ans: a

10) Which of the following is an extra-constitutional growth in Indian democracy?

a) Attorney General of India

b) Autonomous Districts

c) Political Parties

d) Deputy Chairman of the Council of states

ans: b

11) The Liberhan Commission is related to :

a) fodder scan

b) Administrative Tribunals

c) Babri Masjid demolition

d) Reservation of minorities

ans: c

12) The District collector reports to which officer ?

a) Chief Secretary

b) Secretary-in-charge of the District

c) Divisional Commissioner

d) None of these

ans: c

13) The total number of Fundamental Duties mentioned in the Constitution is :

(a) 9

(b) 10

(c) 11

(d) 12

ans: c

14) The demand for the Constituent Assembly was put forward by the Indian National Congress in 1936 at its session held at :

(a) Kanpur

(b) Bombay

(c) Lucknow

(d) Lahore

Ans: (c)

15) National Emergency has been declared so far:

(a) once

(b) twice

(c) thrice

(d) four times

ans: c

16)Who was the President of India at the time of proclamation of emergency in the year 1975 ?

a) V.V. Giri

b) Giani Zail Singh

c) Fakhruddin Ali  Ahmed

d) Shankar Dayal Sharma

ans: c

17) The Constitution authorities the President to make provisions for discharge of duties of Governor in extraordinary circumstances under the –

a) Article 160

b) Article 162

 

c) Article 165

d) Article 310

ans: a

18) Rashtrapati Bhawan was designed d by –

a) Edward Stone

b) Le Corbusier

c) Edwin Lutyens

d) Tarun Dutt

ans: c

19) Which of the following is not specifically mentioned in Article 19 of the Constitution?

(a) Freedom of speech and expression

(b) Freedom to assemble peacefully without arms

(c) Freedom to move freely

(d) Freedom of the press

ans: d

20) The position of the Vice-President of India resembles, to a great extent, the position of the Vice-President of:

(a) USA

(b) Russia

(c) Italy

(d) New Zealand

ans: a

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016