Indian Polity MCQ Question Answer Paper Set 7

1)Which of the following  can a court issue for enforcement of Fundamental Rights ?

a) A decree

b) An ordinance

c) A writ

d) A notification

ans: c

2) Who is the guardian of Fundamental Rights enumerated in Indian Constitution ?

a) Supreme Court

b) Parliament

c) Constitution

d) President

ans: a

3) Which one among the following has the power to regulate the right of citizenship in India ?

a) The Union Cabinet

b) The Parliament

c) The Supreme Court

d) The Law Commission

ans: b

4) Which of the following describes India as a Secular State?

(a) Fundamental Rights

(b) Ninth Schedule

(c) Directive Principles

(d) Preamble to the Constitution

ans: d

5) Which Constitution has inspired the Indian concepts of rule of law, parliamentary

system and law-making procedure?

(a) US Constitution

(b) British Constitution

(c) Canadian Constitution

(d) All of the above

ans: b

6) The President of India enjoys emergency powers of _

a) Two types

b) Three types

c) Four types

d) Five types

ans: b

7) What is the maximum age limit prescribed for the post of the President of India ?

a) 58 years

b) 60 years

c) 62 years

d) There are no maximum age limit

ans: d

8) A President Ordinance can remain in force _

a) For three months

b) For six months

c) For nine months

d) Indefinitely

ans: b

9) The word ‘socialist secular’ and ‘unity and integrity of the Nation’ were added to our Constitution by :

(a) 42nd Amendment of the Constitution

(b) 44th Amendment of the Constitution

(c) 46th Amendment of the Constitution

(d) None of the above

ans: a

10) Prohibition of discrimination on grounds of religion etc. (Article 15 of the Constitution of India) is a Fundamental Right classifiable under:

(a) the Right to Freedom of Religion

(b) the Right against Exploitation

(c) the Cultural and Educational Rights

(d) the Right to Equality

ans: d

11) According to Article 23, the following are prohibited:

(a) traffic in human beings, beggary, slavery and bonded labour

(b) monopoly of trade

(c) sale of incenses

(d) visit to terrorist infected areas

ans: a

12) The rule of passing resolution by 2/3rd majority of total number of members of the House of Parliament is applicable in the case of:

(a) amendment of the Constitution

(b) approval of proclamation of emergency

(c) impeachment of President

(d) disapproval of proclamation of emergency

ans: c

13) All the executive powers in Indian Constitution are vested with _

a) Prime Minister

b) President

c) Parliament

d) Council of Ministers

ans: b

14) How many members of the Anglo-Indian Community can be nominated by the President of India to the Parliament ?

a) 1

b) 2

c) 5

d) 8

ans: b

15) Union Parliament was attacked by terrorists on _

a) 2nd December, 2001

b) 11th December, 2001

c) 13th December, 2001

d) 11th September, 2001

ans: c

16) Which of the following statements is correct ?

(a) The President may continue to be a member of Parliament even after assuming charge of the Presidential office

(b) The President is not barred from holding any other office of profit even after assuming charge of Presidential office

(c) The President is entitled to use his official residence only on payment of rent fixed

(d) The emolument and allowances of the President shall not be diminished during his term of office

ans: c

17) If the President wants to resign from office, he may do so by writing to the:

(a) Vice-President

(b) Chief Justice of India

(c) Prime Minister

(d) Speaker of Lok Sabha

ans: a

18) What could be the maximum time limit of ‘Zero Hour’ ?

a) 30 minutes

b) 1 hour

c) 2 hour

d) Indefinite period

ans: b

19) The Vice-President is the ex-officio Chairman of the _

a) Rajya Sabha

b) Planning Commission

c) Lok Sabha

d) National Development council

ans: a

20) The only President of India who was elected unopposed is : [CDS 1992]

(a) Dr. S. Radhakrishnan

(b) Dr. Zakir Hussain

(c) Neelam Sanjiva Reddy

(d) Fakhruddin Ali Ahmed

ans: c

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016