Indian Polity MCQ Question Answer Paper Set 17

1)As per the Anti-Defection Law, the final authority to decide on a members disqualification from House is

a) President

b) Governor

c) Speaker of the House

d) Council of Ministers

ans: c

2) Which Amendment of the Constitution gave priority to Directive Principles over Fundamental Rights?

a) 24th Amendment

b) 39th Amendment

c) 42nd Amendment

d) 40th Amendment

ans: c

3) When a State Governor dies or resigns, who normally exercises his functions until a new Governor is appointed?

(a) Secretary General of the Governor

(b) A person designated by State Cabinet

(c) Chief Justice of the High Court

(d) Advocate General of the State

Ans: (c)

4) The maximum permissible period between two sessions of a State Legislative Assembly is :

(a) a year

(b) six months

(c) three months

(d) indefinite

Ans: (b)

5) 1/12th of the members of the Vidhan Parishad are to be elected:

(a) from a graduate constituency

(b) amongst the graduate universities of the State

(c) from the graduates of any university in any State of India, who have been residing in the

State and who have been graduate of at least three years standing

(d) None of the above

Ans: (c)

6) Which subject was transferred from State List to Concurrent List by the 42nd amendment of the Constitution?

(a) Agriculture

(b) Education

(c) Irrigation

(d) Local Self Government

Ans: (b)

7) The distribution of power between Centre and the States is based on the scheme provided in :

(a) Minto-Morley Reforms, 1909

(b) Montague-Chelmsford Act, 1919

(c) Government of India Act, 1935

(d) Indian Independence Act, 1947

Ans: (c)

8) The Union Territories are administered by the:

(a) Parliament

(b) Union Council of Ministers

(c) President, through administrators appointed by him

(d) Prime Minister

Ans: (c)

9) The Supreme Commander of India’s Defence Forces is

(a) Chief of Staff of the Indian Army

(b) President of India

(c) Prime Minister of India

(d) Defence Minister

Ans: (b)

10) The final authority to make a Procla-mation of Emergency rests with the

(a) Prime Minister

(b) President

(c) Union Parliament

(d) Union Council of Ministers

Ans: (b)

11) Which among the following States returns the maximum number or representatives to the Lok Sabha?

(a) Madhya Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Bihar

(d) Uttar Pradesh

Ans: (d)

12) Ordinances issued by a State Governor are subject to the approval of the

(a) President of India

(b) Chief Minister of the State

(c) Union Parliament

(d) State Legislature concerned

Ans: (d)

13) The framers or the Constitution decided to live importance to Panchayati Raj and directed the State to take steps to organize village panchayats as units or self-government under Article

(a) 39

(b) 40

(c) 38

(d) 41

Ans: (b)

14) Who among the following had the shortest tenure as Prime Minister of India?

(a) Morarji Desai

(b) Lal Bahadur Shastri

(c) Charan Singh

(d) Rajiv Gandhi

Ans: (c)

15) Article 1 of the Indian Constitution states: India, that is Bharat, shall be a

(a) Dominion

(b) Federation

(c) Conglomeration

(d) Union of States

Ans: (d)

16) The fundamental rights of Indian citizens can be suspended by the

(a) Supreme Court of India

(b) Union Parliament

(c) President of India

(d) President, in consultation with the Attorney General for India

Ans: (c)

17) Benazir Bhutto was the world’s

(a) first woman Prime Minister

(b) first woman Prime Minister of a Muslim Nation

(c) only woman Prime Minister

(d) second woman Prime Minister

Ans: (b)

18) The number of members nominated by the President to the Rajya Sabha is constitutionally limited to

(a) 12

(b) 15

(c) 10

(d) 20

Ans: (a)

19) The first general elections in India were held in:

(a) 1949

(b) 1950

(c) 1951

(d) 1947

Ans: (c)

20) The first Law Officer of the Government of India is:

(a) Chief Justice of India

(b) Law Minister

(c) Attorney General

(d) Auditor General

Ans: (c)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016