Indian Polity MCQ Question Answer Paper Set 16

1)An aggrieved public servant of the Union can challenge the decisions of the Administrative Tribunal

a) Before the Supreme Court

b) Before the High Court

c) Before both ‘a’ and ‘b’

d) Before no Court of law

ans: a

2) Holding a ‘Bandh’ was declared illegal for the first time in India by which one of the following High Courts?

a) Rajasthan High Court

b) Gujarat High Court

c) Kerala High Court

d) Maharashtra High Court

ans: c

3) Nowadays the Election Commission of India Uses ‘EVM’ during the general election in the country. What Is the full form of EVM ?

(a) Election Validation Machine

(b) Electronic Voting Machine

(c) Electronic Validation Management

(d) Early Voting Movement

(e) None of these

Ans: (b)

4) Which of the following systems is also known as the Hare System?

(a) Single transferable vote system

(b) List system

(c) Limited vote system

(d) Single non-transferable vote system

Ans: (a)

5) The Preamble of the Indian Constitution has been amended

(a) twice

(b) thrice

(c) once

(d) Four times

Ans: (c)

6) Which of the following Amendments would need State ratification?

1. Provisions affecting President’s election.

2. Provisions affecting the Union Judiciary.

3. Amendment procedure.

4. Reservation of seats for SC/ST in Parliament.

(a) I, II and IV

(b) III and IV

(c) I and IV

(d) I, II, III and IV

Ans: (d)

7) The Amendment regarding the formation of a new State by separating territory from any other State must be passed by:

(a) only Lok Sabha

(b) only Rajya Sabha

(c) both the Houses of Parliament

(d) both the Houses of Parliament and before that the opinion of that State is to be ascertained by the President

Ans: (d)

8) Balwant Rai Mehta Committee suggested that the structure of Panchayati Raj should consist of:

(a) the village, the block and the district levels

(b) the mandal and the district levels

(c) the village, the district and the State levels

(d) the village, the mandal, the district and the State levels

Ans: (a)

9) Which of the following is not true regarding a Gram Panchayat ?

(a) It is constituted in every village with a population over 500

(b) It consists of all the adult citizens of the village

(c) Its decisions are taken by a majority vote

(d) Its decision in petty criminal cases cannot be appealed in any court of Law

Ans: (a)

10) The Amendment procedure laid down in Indian Constitution is on the pattern of

a) Constitution of Canada

b) Government of India Act, 1935

c) Constitution of South Africa

d) Constitution of USA

ans: a

11) How many States are required to ratify certain Amendments to the Constitution?

a) Not less than half the number

b) Three-Fourth of the number

c) At least 10 States

d) All States in some cases

ans: a

12) Who can cast their votes by postal ballot?

1. Members of the Armed Forces.

2. Officials on election duty.

3. Foreign Service personal when posted abroad.

(a) I and III

(b) II and III

(c) III only

(d) I, II and III

Ans: (d)

13) The Attorney General of India holds office during the pleasure of the:

(a) President

(b) Prime Minister

(c) Parliament

(d) Chief Justice

Ans: (a)

14) Consider the following statements with respect to Attorney General of India:

1. He is appointed by the President.

2. He must have the same qualifications as are required by a Judge of High Court.

3. In the performance of his duties he shall have the right of audience in all courts of India.

Which of the statements given above is/are correct? [CDS 2009]

(a) 1 only

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

15) The Central Government can issue directions to the States with regard to the:

1. Union List

2. State List

3. Concurrent List

(a) I only

(b) I and III

(c) II and III

(d) I, II and III

Ans: (d)

16) Which of the following taxes is exclusively and totally assigned to the Central Government by the Constitution

(a) Estate Duty

(b) Sales Tax

(c) Corporation Tax

(d) Taxes on Railway fares and freight

Ans: (d)

17) Who of the following shall cause every recommendation made by the Finance Commission to be laid before each House of Parliament?

(a) The President of India

(b) The Speaker of Lok Sabha

(c) The Prime Minister of India

(d) The Union Finance Minister

Ans: (a)

18) The State of Jammu and Kashmir was accorded special status under:

(a) Article 356 of the Constitution

(b) Article 370 of the Constitution

(c) Articles 356 and 370 of the Constitution

(d) None of the above

Ans: (b)

19) The 79th Amendment of the Indian Constitution of related to

a) Centre-state relations

b) Establishment of two political parties

c) Fundamental Rights

d) Reservation of Scs and Sts in the Lok Sabha

ans: d

20) Of all the Amendments in the Indian Constitution, the most comprehensive and controversial Amendment was

a) 42nd

b) 43rd

c) 44th

d) 45th

ans: a

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016