Indian Polity MCQ Question Answer Paper Set 15

1)Which one of the following is concerned with the regularity and economy of expenditure of Government ?

a) Public Account Committee

b) Estimates Committees

c) Business Advisory Committee

d) Committee on Offices of profit

ans: a

2) Which Union Territories are represented in Rajya Sabha at present ?

1) Delhi

2) Puducherry

3) Lakshadweep

4) Chandigarh

Select the correct answer using the codes :

1, 2 and 4

2 and 3

All of these

1 and 2

3) Chief Minister of a State is responsible to:

(a) Governor

(b) Legislative Assembly

(c) Prime Minister

(d) Rajya Sabha

Ans: (a)

4) The question of disqualification of a member of the State Legislature shall be decided by:

(a) the Governor in consultation with the President

(b) the Governor in consultation with the Election Commission

(c) State Legislative Council

(d) State Legislative Assembly

Ans: (b)

5) The President can directly disallow a State Legislation:

(a) in case of any bill

(b) in case of money bills

(c) in case of bills reserved by the Governor for President’s assent

(d) Both (b) and (c) above

Ans: (c)

6) The executive power relating to concurrent subjects remain with:

(a) the States

(b) the Centre

(c) the Constitution

(d) the President

Ans: (b)

7) Jammu and Kashmir has a Constitution framed by:

(a) the Constituent Assembly which framed India’s Constitution

(b) a Constituent Assembly set up by Parliament

(c) a Constituent Assembly set up by the State

(d) its State Legislature

Ans: (c)

8) Electioneering has to stop in a constituency:

(a) one day before the election

(b) 48 hours before election starts

(c) 36 hours before a poll commences

(d) 48 hours before the closing hour of polling

Ans: (d)

9) Electioneering has to stop in a constituency:

(a) one day before the election

(b) 48 hours before election starts

(c) 36 hours before a poll commences

(d) 48 hours before the closing hour of polling

Ans: (d)

10) Which of the following is not true regarding the Attorney General of India?

(a) He represents Government in any reference made by the President under Article 143

(b) His consent is necessary for initiating proceedings for contempt in certain cases

(c) His consent is necessary for finalization of appointment of Judges to State High Courts

(d) He appears in courts of law on behalf of the Houses of Parliament or the Speaker

Ans: (c)

11) Zonal Council are provided:

(a) by the Constitution

(b) by Parliamentary Act

(c) under the 42nd Amendment Act

(d) by Presidential ordinance

Ans: (b)

12) Which is at the apex of the three tier system of Panchayati Raj?

(a) Gram Sabha

(b) Gram Panchayat

(c) Zila Parishad

(d) Panchayat Samiti

Ans: (c)

13) Panchayati Raj was started in the country in:

(a) 1957

(b) 1959

(c) 1952

(d) 1951

Ans: (c)

14) It is obligatory for all States to have:

(a) three-tier system

(b) two-tier system

(c) some States are exempted from establishing three-tier system

(d) it is optional for the States

Ans: (c)

15) Which Amendment of the Constitution gave priority to Directive Principles over Fundamental Rights?

(a) 24th Amendment

(b) 39th Amendment

(c) 42nd Amendment

(d) 40th Amendment

Ans: (c)

16) Of all the Amendments in the Indian Constitution, the most Comprehensive and Controversial Amendment was:

(a) 42nd

(b) 43rd

(c) 44th

(d) 45th

Ans: (a)

17) In which year was the first Constitution Amendment Act passed?

(a) 1951

(b) 1952

(c) 1953

(d) 1950

Ans: (a)

18) The Comptroller and Auditor General of India is appointed by the

(a) Prime Minister

(b) President

(c) Parliament

(d) Vice-President

Ans: (b)

19) Department of Official Language (Raj Bhasha Vibhag) comes under which one of the following Ministries?

(a) Ministry of Culture

(b) Ministry of Home Affairs

(c) Ministry of Human Resource Development

(d) Ministry of Information and Broad casting

Ans: (b)

20) At present the Rajya Sabha consists of _______ members.

(a) 250

(b) 245

(c) 238

(d) 240

Ans: (b)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016