Indian Polity MCQ Question Answer Paper Set 12

1)Under which Article of the Constitution of India can the President of India be impeached ?

a) Article 61

b) Article 75

c) Article 76

d) Article 356

ans: a

2) The power of the President to issue ordinance is a relic of :

a)  Government of India act of 1909

b)  Government of India Act of 1919

c) Government of India act of 1935

d) Indian Independence Act, 1947

ans: c

3) To be eligible for election as President of India, a person must have completed the age of –

a) 25 years

b) 30 years

c) 35 years

d) 40 years

ans: c

4) Which of the following offices is held during the pleasure of the President of India ?

a) Vice-President

b) Chief Justice of India

c) Governor of a India

d) Chairman of UPSC

ans: c

5) Which House of Parliament is sometimes called the “House of Elders”?

(a) Rajya Sabha

(b) Lok Sabha

(c) Both

(d) None of the above

Ans: (a)

6) The High Court of Uttar Pradesh is located in

(a) Lucknow

(b) Kanpur

(c) Allahabad

(d) Meerut

Ans: (c)

7) The idea of the Constitution of India was first of all given by :

(a) Mahatma Gandhi

(b) Dr. B.R. Ambedkar

(c) Jawaharlal Nehru

(d) M.N. Roy

Ans: (d)

8) Which of the following has the power to inquire into the proceedings of any House or a State Legislature?

(a) The High Court

(b) The Supreme Court

(c) Parliament

(d) None

Ans: (d)

9) Who among the following is constitutionally empowered to declare a geographical areas as a Scheduled Area ?

a) Governor

b) Chief Minister

c) Prime Minister

d) President

ans: d

10) The members of the Union Public Service Commission are

(a) elected by the people

(b) elected by Union Parliament

(c) appointed by the President

(d) appointed by the Home Ministry

Ans: (c)

11) The first Governor ever to be dismissed by the President was

(a) Prabhudas Patwari

(b) Md. Yoonus Saleem

(c) Dr. MM Thomas

(d) Ram Lal

Ans: (a)

12) The model for Fundamental Rights in India has been taken from the

(a) Constitution of the USA

(b) British Constitution

(c) Constitution of the Fifth French Republic

(d) Irish Constitution

Ans: (a)

13) Who among the following is appointed by the President :

a) Attorney General of India

b) Comptroller and Auditor General

c) Governor of a State

d) All of These

ans: d

14) According Chief Justice of the Supreme Court in India is appointed by the :

a) Chief Justice of Supreme Court

b) Prime Minister

c) President

d) Law Minister

ans: c

15) The single instance of the unanimous election of the President of India , of any question of law ?

a) Prime Minister

b) President

c) Any judge of the High Court

d) All the above

ans: b

16) Which of the House  where the Chair Person is not the member of that House ?

a) Rajya Sabha

b) Lok Sabha

c) Legislative Council

d) Legislative Assembly

ans: a

17) An Advocate General is a/an

(a) State Government official

(b) Union Government official

(c) Extra-Constitutional authority

(d) Subordinate of the Attorney General of India

Ans: (d)

18) Which of the following taxes is/are levied by the Union and collected and appropriated by the States?

(a) Stamp Duties

(b) Passenger and Goods Tax

(c) Estate Duty

(d) Taxes on Newspapers

Ans: (a)

19) Disputes arising out of the election of the Vice-President shall be decided by the

(a) President

(b) Election Commission

(c) Supreme Court

(d) Speaker of the Lok Sabha

Ans: (c)

20) The Constitution allows preventive detention but stipulates:

(a) that no one should be detained beyond three months unless an Advisory Board authorizes detention beyond that period

(b) that the grounds for detention should be conveyed to the detenu before arresting him

(c) that the detenu must be produced before the nearest magistrate within a period of 24 hours of his arrest

(d) All of the above

Ans: (a)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016