Indian Economy MCQ Question Answer Paper Set 9

1)In Indian, Planned Economy is based on:

a) Gandhian System

b) Socialist System

c) Capitalist System

d) Mixed Economy System

ans: b

2) The most appropriate measure of a country’s economic growth is its:

a) Gross Domestic Product

b) Net Domestic Product

c) Net National Product

ans: d

3) What is the Tenth Plan period?

a) Year 1999 to 2003

b) Year 2000 to 2005

c) Year 2002 to 2007

d) None of these

ans: c

4) The Five Year Plans of India intend to develop the country industrially through:

(a) the public sector

(b) the private sector

(c) the public, private, joint and Cooperative sectors

(d) increasing collaboration with non-resident Indians

Ans: (c)

5) Which Committee’s recommendations are being followed for estimating Poverty Line in

India?

(a) Dutt Committee

(b) Chelliah Committee

(c) Chakravorty Committee

(d) Lakdawala Committee

Ans: (d)

6) Which of the following States in India is the Smallest in terms of population?

a) Karnataka

b) Madhya Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Orissa

ans: d

7)Indentify the Indian State which has the lowest sex ratio:

a) Haryana

b) Punjab

c) Uttar Pradesh

d) Arunachal Pradesh

ans: a

8) Who was the first Deputy Chairman of Planning Commission of India?

(a) Shri Jawaharlal Nehru

(b) Dr.Rajendra Prasad

(c) Shri V.T.Krishnamachari

(d) Shri C.Rajagopalachari

Ans: (c)

9) The type of unemployment mostly found in India can be characterized as :

(a) structural

(b) frictional

(c) cyclical

(d) disguised

Ans: (d)

10) Which one of the following States has the highest female literacy rate as per Census 2001?

a) Chhattisgarh

b) Madhya Pradesh

c) Rajasthan

d) Orissa

ans: a

11)According to the 2001 Census report, female male ratio in India is:

a) 926:1000

b) 923:1000

c)933:1000

d) 934:1000

ans: c

12)The Korba coalfield is located in:

a) Orissa

b) Chhattisgarh

c) West Bengal

d) Assam

ans: b

13) Among the remedies of inflation we cannot include:

(a) better capacity utilisation

(b) lowering bank rate

(c) reducing budgetary deficit

(d) an efficient public distribution system

Ans: (b)

14) M3 includes:

(a) M1 + T.D

(b) M1 + post office saving deposit

(c) M1 +- post office total deposit

(d) M1 + national saving certificate

Ans: (a)

14) Where was electrical supply first introduced in India?

a) Kolkata

b) Darjeeling

c) Mumbai

d) Chennai

ans: b

15) Where first Agriculture University of India was established?

a) Kumarganj, Faizabad

b) Pantnagar

c) Kanpur

d) Naini, Allahabad

ans: b

16) Which of the following is NOT a Public Sector Unit/Undertaking Agency?

a) ECGC

b) SEBI

c) SIDBI

d) Axis Bank

ans: d

17) Mixed economy means an economy where

(a) both agriculture and industry are equally promoted by the state

(b) there is co-existence of public sector along with private sector

(c) there is importance of small scale industries along with heavy industries

(d) economy is controlled by military as well as civilian rulers

Ans: (b)

18. The Rural Landless Employment Guarantee Program (RLEGP) is an extension of:

(a) Integrated Rural Development Program (IRDP)

(b) National Rural Employment Program (NREP)

(c) Training of Rural Youth for Self Employment (TRYSEM)

(d) Minimum Needs Program (MNP)

Ans: (b)

19) Which is the best measure of economic growth of a country ?

(a) GNP

(b) GDP

(c) Net revenue

(d) None of these

Ans: (a)

20The most important small-scale industry in India is that of:

(a) textiles

(b) jute

(c) jewellery

(d) handloom

Ans: (d)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016