Indian Geography MCQ Question Answer Paper set 5

1)The highest mountain peak in Peninsular India is :

a) Anaimudi

b) Dodabeta

c) Mahendragiri

d) Nilgiri

ans: a

2) The name ‘ Sahyadri ‘ is related to

a) A Rain-bearing wind

b) Himalayan peak

c) Western peak

d) Cyclone hazards

ans: c

3) Which of the following is the worst flood affected area in India?

\a) Assam

b) Nagaland

c) Manipur

d) Tripura

ans: a

4) The Kulu valley is situated between the mountain ranges of :

a) Dhauladhar and Pir Panjal

b) Ladakh and Pir Panjal

c) Ranjoti and Nanga Parbat

d) Lesser Himalayas and Siwalik

ans: a

5) The highest waterfall of India is in the state of :

a) Maharashtra

b) Karnataka

c) Andhra Pradesh

d) Assam

ans: b

6) How many states in India are coastal ?

a) 7

b) 8

c) 9

d) 10

ans: c

7) The union territory of Puducherry does not have a common boundary with :

a) Andhra Pradesh

b) Kerala

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

ans: c

8) The Southernmost point of India is :

a) Cape Comorin

b) Point Calimere

c) Indira Point

d) Port Blair

ans: c

9) Which one of the following cities is called the ‘Zero Mile Centre ‘ of India?

a) Kanpur

b) Allahabad

c) Nagpur

d) New Delhi

ans: c

10) Which State has smallest  land area?

a) Goa

b) Nagaland

c) Sikkim

d) Tripura

ans: a

11) Which one among the following systems contains the oldest rock formation of India?

a) Aravalli System

b) Archean System

c) Cuddapah System

d) vindhyan system

ans: b

12) Amarkantak plateau in the Maikal hills marks the origin of the river :

a) Gandak

b) Chambal

c) Narmada

d) Ghaggar

ans: c

13) The neighboring country of India which has the smallest area is :

a) Bhutan

b) Nepal

c) Sri Lanka

d) Bangalore

ans; a

14) The Himalayan mountain range is an example of

a) Block Mountain

b)  Fold mountain

c) Volcanic mountain

d) Residual mountain

ans: b

15) Which ‘water Body ‘ separates Andaman and Nicobar Islands?

a) Ten Degree Channel

b) Eleventh Degree Channel

c) Andaman Sea

d) bay of Bengal

ans: a

16) Which one among the following States shares common boundaries with maximum number of other states ?

a) Madhya Pradesh

b) West Bengal

c) Chhattisgarh

d) Andhra Pradesh

ans: c

17) The approximate length of the coast-line of India is :

a) 5500 km

b) 6000 km

c) 6500 km

d) 7000 km

ans: d

18) The National Park ‘ Valley of Flowers ‘ lies in the states of :

a) Uttrakhand

b) Jambu and Kashmir

c) Himachal Pradesh

d) kerala

ans: a

19) Name a cold desert region of India :

a) Shillong Plateau

b) Dun Valley

c) Ladakh

d) Baramula

ans: c

20) Which one among the following is the coral group of islands of India ?

a) Andaman

b) Lakshadweep

c) Mnicoy

d) Nicobar

ans: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016