Indian Geography MCQ Question Answer Paper Set 3

1)The approximate length of the coast-line of India is-

a)5,500 km

b) 6,000 km

c) 6,500 km

d) 7,000 km

ans: d

2) Madhya Pradesh shares its border with how many States?

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6

ans: c

3)Which of the following pairs is the highest peak of India?

a) Kanchanjungha

b) Nanda Devi

c) Mount Everest

d) Kamet

ans: a

4) In which state is Jog Falls located?

a) Kerala

b) Maharashtra

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

ans: c

5) Nathu La pass is in—

a) Sikkim

b) Bhutan

c) Arunachal Pradesh

d) Jammu and Kashmir

ans: a

6) Which of the following is a land-locked state?

a) Gujarat

b) Andhra Pradesh

c) Madhya Pradesh

d) Tamil Nadu

ans: c

7)Which one of the following rivers in India has been declared as the National River?

a) Godavari

b) Krishna

c) Ganga

d) Narmada

ans: c

8)The state having largest area under waste land is:

a) Rajasthan

b) Gujarat

c) Madhya Pradesh

d) Jammu and Kashmir

ans: c

9)Soil which is prone to intensive leaching due to rain is called:

a) Alluvial

b) Red

c) Laterite

d) Black

ans: c

10) The red color of red soil is due to the rusting of:

a) Nitrogen

b) Humus

c) Iron

d) Copper

ans: c

11) Which one of the tree species does not belong to deciduous vegetation?

a) Sal

b) Sandalwood

c) Deodar

d) Teak

ans: c

12) Which one of the following is called ‘Green Gold’?

a) Agriculture

b) Forest

c) Coffee

d) None of these

ans: b

13) Kaziranga National Park is famous for

a) Rhinoceros

b) Tiger

c) Lion

d) Crocodile

ans: a

14) In India forest account for about…….of land surface.

a) 11%

b) 22%

c) 33%

d) 14%

ans: b

15) Which of the following regions has highest variability of rainfall:

a) Gujarat

b) Kerala coast

c) West Bengal

d) Eastern Uttar Pradesh

ans: d

16) Which state receives rainfall from north-east monosoons.

a) Orissa

b) Andhra Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Kerela

ans: c

17)The only sanctuary where Kashmir stag is found is:

a) Kanha

b) Dachigam

c) Gir

d) Mudumalai

ans:b

18) The rainfall in Jaisalmer is:

a) 9 cm

b) 8 cm

c) 10 cm

d) 12 cm

ans: a

19) India has a total land frontier of—

a) 10000 miles

b) 12000 miles

c) 9425 miles

d) 7000 miles

ans: c

20)One of the States through which the Tropic of cancer passes is

a) Jammu and Kashmir

b)b Himachal Pradesh

c) Bihar

d) Jharkhand

ans:d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016