Indian Geography MCQ Question Answer Paper set 2

1)Which state has smallest land area? [IAS 2003]

(a) Goa

(b) Nagaland

(c) Sikkim

(d) Tripura

ans: (a)

2)Which one the following State in India has the highest percentage of tank irrigation?

a) Tamil Nadu

b) Paschim Banga

c) Kerala

d) Karnataka

ans: a

3)Chapchar Kut is a festival celebrate in the state of

a) Arunachal Pradesh

b) Asom

c) Mizoram

d) Sikkim

ans:c

4) Which one of the following pairs is correctly matched? [CDS 1999]

(a) Plimsoll Line : India and Afghanistan

(b) Durand Line : India and Myanmar

(c) Macmohan Line : India and Nepal

(d) Radcliffe Line : India and Pakistan

ans: (d)

5) Lake Sambhar is nearest to which one of the following cities of Rajasthan ?

a) Bharatpur

b) Jaipur

c) Jodhpur

d) Udaipur

ans:  b

6) Which one of the following pairs is correctly matched?

(a) Plimsoll Line : India and Afghanistan

(b) Durand Line : India and Myanmar

(c) Macmohan Line : India and Nepal

(d) Radcliffe Line : India and Pakistan

ans: (d)

7) Indian Standard Time refers to the local time of which one of the following places in India?

a) Allahabad

b) Bhopal

c) Delhi

d) Lucknow

ans: a

8) Yoma is Arakan the extension of the Himalayas located in :

(a) Kashmir

(b) Nepal

(c) Baluchistan

(d) Myanmar

Ans: (d)

9) In which one of the following cities is the Global Automotive Research Centre being set up?

a) Chennai

b) Hyderabad

c) Pune

d) Gurgaon

ans: a

10) Which one of the following is most prone to earthquakes?

(a) Coastal plains

(b) Old shields

(c) Plateaus

(d) Young folded mountains

ans: d

11) In which one of the following is the Himalayan pass Shipki La located?

(a) Chandra valley

(b) Hunza valley

(c) Nubra valley

(d) Sutlej valley

Ans: d

12)Which one among the following peaks is the highest?

a) Dhaula Giri

b) Namcha Barwa

c) Nanda Devi

d) Nanga Parbat

ans: a

13) Indus river originates in

a) Kinnaur

b) Ladakh

c) Nepal

d) Tibet

ans:d

14) Which of the following mountain passes lies outside India ?

(a) Khyber

(b) Bomdila

(c) Bara Lacha La

(d) Shipkila

ans: a

15) Which of the following is the main difference between the Western and Eastern Ghats ?

(a) Height

(b) Continuity

(c) Proximity to the coast

(d) Vegetation

ans: b

16) With which one of the following rivers does Chambal river merge?

a) Banas

b) Ganga

c) Narmada

d) Yamuna

ans: d

17) Which one of the following States in India has the broadest continental shelf?

(a) Andhra Pradesh

(b) Gujarat

(c) Karnataka

(d) Tamil Nadu

ans: d

18) In which one of the following state is cotton cultivation based mainly on irrigation?

a) Maharashtra

b) Madhya Pradesh

c) Rajasthan

d) Haryana

ans: d

19) Which one of the following is the junction point of the Eastern Ghats and Western Ghats?

(a) Javadi Hills

(b) Anaimalai Hills

(c) Nilgiri Hills

(d) Shevaroy Hills

ans: c

20) Which one of the following soils is most suitable for cotton cultivation?

a) Red soil

b) Black soil

c)Loamy soil

d) Laterite soil

ans: b

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016