Indian Geography MCQ Question Answer Paper set 1

1)Which one of the following rivers forms an estuary?

a) Narmada

b) Kaveri

c) Krishna

d) Mahanadi

ans: a

2)Which of the following soils is suitable for cotton production?

a) Kankar

b) Regur

c) Bhangar

d) Khadar

ans: b

3)The only sanctuary where Kashmir stag is found is:

a) Kanha

b) Dachigam

c) Gir

d) Mudumalai

ans: b

4)The monsoon responsible for rains in Jharkhand is—

a) North-east monsoon

b) South-west monsoon

c) Northwester

d) None of these

ans: b

5) In terms area, India is the largest country of the world _

a) Second

b) Fourth

c) Sixth

d) Seventh

ans: d

6) What is the difference between IST and GMT?

a) 5 hours 10 minutes

b) 5 hours 20 minutes

c) 5 hours 30 minutes

d) 5 hours 40 minutes

ans: c

7) Taungup Pass is a mountain corridor connecting India with

a) Afghanistan

b) China

c) Pakistan

d) Mayanmar

ans: d

8) Macmohan Line demarcates the boundary between _

a) India and Pakistan

b) India and China

c) India and Nepal

d) India and Bangladesh

ans: b

9) The Pass located in Himachal Pradesh is _

a) Shipkila

b) Zijila

c) Nathula

d) Jelepla

ans: a

10) The natural gaps across the mountains which provide routes are called ?

a) Peaks

b) Dunes

c) Plateaus

d) Passes

ans: d

11) Guwahati is situated on the bank of the river :

a) Teesta

b) Brahmaputra

c) Hooghly

d) Sone

ans: b

12) Which of the following rivers is a Trans-Himalayan river?

A0 Ganga

b) Yamuna

c) Sutlej

d) Ravi

ans: c

13) The river also known as Tsangpo in Tibet is _

a)      Ganga

b)      Brahmaputra

c)       Indu

d)      Teesta

ans: b

14) Softwood forests are mostly found in _

a) Himalayan Region

b) Nilgiris

c) Sunderban

d) Western Ghats

ans: a

15) Kaziranga Wild Life Sanctuary is in the state of _

a) Assam

b) Tamil Nadu

c) Bihar

d) Kerala

ans: a

16) Telangana region represents one of the following types of vegetation ?

a) Tropical deciduous

b) Thorn

c) Tropical ever green

d) Sub-tropical decidual

ans: d

17)In India Regur soil found in _

a) Deccan Plateau

b) Indo-Gangetic Plain

c) Himalayan Region

d) Coastal Plains

ans: a

18) Red soil color is caused by _

a) Aluminium compounds

b) Mercury compounds

c) Iron compounds

d) Clay

ans: c

19) The Dul Hasti Power Station is based on which one of the following rivers ?

a) Beas

b) Chenab

c) Ravi

d) Sultej

ans: b

20) The state of Assam has :

a) Five National Parks and eleven wildlife sanctuaries

b) Three National Parks and nine wildlife sanctuaries

c) Three National Parks and eight wildlife sanctuaries

d) Two National Parks and six wildlife sanctuaries

ans: a

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016