Chemistry MCQ Question Answer Paper Set 3

1)Which of the following is mixture ?

a) Distilled water

b) Gasoline

c) Liquified petroleum gas

d) Both (b) , (c)

ans: d

2) Diamond is _

a) An element

b) A compound

c) A mixture

d) A liquid

ans: a

3) The product of equivalent weight and valency of an element is equal to _

a) Vapour density

b) Specific heat

c) Atomic weight

d) Molecular weight

ans: c

4) The most abundant metal in earth crust is _

a) Iron

b) Magnesium

c) Calcium

d) Aluminium

ans: d

5) The isotopes of chlorine with mass number 35 and 37 exist in the ratio of _

a) 1 :2

b) 2 :3

c) 3 : 1

d) 3 :4

ans: c

6) In known elements , the maximum number is of _

a) Metals

b) Non-metals

c) Metalloids

d) None of above

ans: a

7) Which one of the compound in the following _

a) Mercury

b) Ozone

c) Air

d) Ammonia

ans: d

8) An alloy is _

a) A compound

b) An allotropic form

c) An isomer

d) A mixture

ans: d

9) The best standard of atomic mass is _

a) Carbon – 12

b) Oxygen -16

c) Hydrogen – 1.008

d) Chlorine – 35.5

ans: a

10) Which of the proportion of the element is a whole number ?

a) Atomic mass

b) Atomic number

c) Atomic radius

d) Atomic volume

ans: b

11) Tritium is an isotope of _

a) Oxygen

b) Hydrogen

c) Phosphorus

d) Nitrogen

ans: b

12) The number of unpaired electrons in carbon atom is _

a) 2

b) 4

c) 1

d) 3

ans: a

13) Cathode rays are _

a) Electromagnetic wave

b) Stream of a-particle

c) Stream of electrons

d) Radiations

ans: c

14) Neutron was discovered by _

a) J.J. Thomson

b) Chadwick

c) Rutherford

d) Priestley

ans: b

15) Isotopes of the atoms of same element have _

a) Same number of neutrons

b) Same number of protons

c) Same atomic mass

d) Different chemical properties

ans: b

16) Rutherford’s a-scattering experiment related to the size of the _

a) Nucleus

b) Atom

c) Electron

d) Neutron

ans: a

17) Neutrino has –

a) Charge + 1 , mass 1

b) Charge 0,mass 0

c) Charge -1, mass 1

d) Charge 0, mass 1

ans: b

18) Positive iron are formed from neutral atoms by loss of _

a) Neutrons

b) Protons

c) Nuclear charge

d) Electrons

ans: d

19) Which one of the following is an element?

a) Alumina

b) Brass

c) Graphite

d) Silicon

ans: d

20) Formation of cation occurs by_

a) gain of electrons

b) loss of electrons

c) gain of proton

d) loss of proton

ans: b

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016