Chemistry MCQ Question Answer Paper Set 2

1)Milk is a—

a) mixture

b) element

c) metal

d) none of these

ans: a

2)Bar is a unit of—

a) pressure

b) force

c) energy

d) frequency

ans: a

Air is –

a)Compound

b) element

c) mixture

d) solution

ans: c

4) The atoms of the elements having same mass number but different atomic number are called—

a) Isotopes

b) Isobars

c) Isotones

d) Isomers

ans: b

5)Meson was discovered by—

a) Powell

b) Seaburg

c) Anderson

d) Yukawa

ans: d

6)Which one of the following element is essential for construction is nuclear reactors?

a) Cobalt

b) Nickel

c) Zirconium

d) Tungsten

ans:c

7) Group displacement law was given by—

a) Bacquerel

b) Rutherford

c) Mendeleaf

d) Soddy and Fajan

ans: d

8)The structure of ethylene is—

a) linear

b) tetrahedral

c) octahedral

d) triangular

ans: d

9)Which one has hydrogen bonding?

a) HCI

b) HBr

c) HF

d) HI

ans:c

10)Water solution base is called—

a) Acid

b) Salt

c) Alkali

d) None

ans: c

11) pH value of neutral solution is—

a) 8

b) 5

c) 7

d) 13

ans: c

12) Acid reach with bases to give—

a) ester

b) Alcohol

c) Salt

d) None

ans: c

13) If the vapour denisty of a gas is molecular mass will be—

a) 12

b) 16

c) 18

d) 28

ans: d

14)The biocatalysts are—

a) Enzymes

b) Minerals

c) Plants

d) All proteins

ans: a

15)Which fuel has the maximum calorific value—

a) Charcoal

b) Kerosene

c) Wood

d) Cow-dung

ans: b

16)Which law of thermodynamics introduces the concept of entropy—

a) First law

b) Zeroth  law

c) Third law

d) Second law

ans: d

17)Which among the following has the highest ionization potential—

a) Li

b) B

c) Ne

d) F

ans: c

18) The element that has the highest first ionization potential is—

a) Boron

b) Nitrogen

c) Oxygen

d) Carbon

ans: b

19)The most powerful reducing agent is—

a) K

b) Ba

c) Na

d) Mg

ans: a

20)Reverse of swelling of gel is known as—

a) Syneresis

b) Thixotropy

c) Sorption

d) None of these

ans: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016