Chemistry MCQ Question Answer Paper Set 1

1)The father of modern chemistry is—

a) Priestley

b) Lavoisier

c) Dalton

d) Mendeleeff

ans:b

2) Which one is not metal—

a) sulpher

b) Suger

c) Nitrogen

d) all

ans: d

3) Which one is the pure element—

a) glass

b) cement

c) sodium

d) none of these

ans: c

4) An element X forms an oxide XO3 What is the valency of X?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 6

ans: d

5) Which of the following has highest frequency?

a) Cosmic rays

b) x— rays

c) Radio waves

d) Micro waves

ans: a

6) In isotopes the number of neutrons are—

a) same

b) different

c) both

d) none

ans: b

7) Which one of the following is not radioactive?

a) Astanine

b) Francium

c) Tritium

d) Zirconium

ans: d

8)The heaviest naturally occurring elements is—

a) Thorium

b) Uranium

c) Mercury

d) Polonium

ans: b

9)The maximum number of hydrogen bonds is a H2O molecule is—

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

ans: d

10) pH value of acidic solution is—

a) <7

b) >7

c) 7

d) None

ans: a

11)Red litmus paper is changed into blue in solution of—

a) Base

b) Acid

c) Salt

d) None

ans: a

12)Which of the following gases will have the highest rate of diffusion—

a) O2

b) CO2

c) NH3

d) N2

ans: c

13)The density of the gas is equal to—

a) np

b) MP/RT

C) P/RT

d) M/V

ans: b

14)Which of the following catalyst is sensitive to tempreture changes—

a) Fe

b) Pt

c) Ni

d) Enzyme

ans: d

15) Which has maximum calorific value—

a) Fat

b) Protein

c) Carbohydrate

d) Amino acid

ans: a

16)The ratio of y for inert gases is—

a) 1.33

b) 1.66

c) 2.13

d)  1.99

ans: b

17) Which of the following among alkali metals is most reactive?

a) Na

b) K

c) Rb

d) Cs

ans: d

18)The law of relative lowering of vapour pressure was given by—

a) Vant Hoff

b) Ostwald

c) Lewis

d) Raoult

ans:d

19)Which of the following metals is not attacked by the environment—

a) Gold

b) Copper

c) Silver

d) Iron

ans: a

20) Out of the following which one is an example of emulsion —

a) Soap solution

b) Milk

c) Blood

d) Air

ans: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016