Indian Polity MCQ Question Answer Paper Set 5

1)Which of the following States sends the maximum number of members to the Rajya Sabha?

a) Uttar Pradesh

b) Bihar

c) Paschim Banga

c) All of these

ans: a

2) The Annual Financial Statement is cased to be laid before both Houses of Parliament by the

a) President

b) Speaker

c) Vice-President

d) Finance Minister

ans: a

3)The term ‘’Cabinet’’ is mentioned in which of the following articles of the Constitution?

a) Articles 74

b) Articles 75

c) Articles 352

d) Not mentioned in the Constitution

ans: c

4) The official of the Prime Minister of india

a) is been on conventions

b) has been created by Parliament

c) has been created by the constitution

d) is less powerful than that of the President

ans: c

5) In Vishakha vs State of Rajasthan,1997 ,sexual harassment of a working women at work place amount to the violation of which one of the following Articles?

a) Articles 19

b) Articles 20

c) Articles 21

d) Articles 14

ans: c

6) Who adopted the Constitution of india on the 26th November,1949?

a) People of India

b) Parliament of India

c) Representative of the people of India in Constituent Assembly

d)Cabinet

ans: a

7) Poorna Swaraj Diwas was celebrated on the following day

a) 26th January,1929

b) 26th January,1930

c) 26th January,1949

d) 26th January,1950

ans: b

8)The residuary powers,under the Act of 1935,were placed under

a) The Governor General of India

b) The Central Government

c) The Provincial Legislatures

d) The Central Legislature

ans: a

9)The Supreme Court was set up

a) byan act of Parliament

b) by the Constitution

c) under the Government of India Act,1935

d) by a President order

ans: c

10) Which one of the following Articles in the Constitution  of India is related to the Amendment of the Constitution?

a) Articles 263

b) Articles 268

c) Articles 368

d) Articles 363

ans: c

12)When was the Youth Parliament Competition introduced?

a) 1965-66

b) 1966-67

c) 1967-68

d) 1968-69

ans: b

13)When was the staff selection set up by the Government of India?

a) 1974

b) 1976

c) 1978

d) 1q980

ans: c

14) Department of Pharmaceuticals comes under which of these ministries?

a) Ministry of Health

b) Ministry of Chemicals and Fertilizers

c) Ministry of Food Processing

d) Ministry of Consumer Affairs

ans: b

15) Which of the following constitutional Amendments banned the floor crossing in Parliament?

a) 52nd

b) 44th

c) 42nd

d) 53rd

ans: a

16) The Ninth Schedule of the Constitution of India was

a) added by the 24th Amendment

b) added by the 7th Amendment

c) added by the 1st  Amendment

d) added by the 42nd Amendment

ans: c

17)How many types of e-government are possible?

a) 4

b) 5

c) 6

d) 7

ans: b

18) Which of the following is not a source of revenue to the Village Panchyats?

a) Property Tax

b) House Tax

c) Land Tax

d) Vehicles Tax

ans: a

19) Which of the following is a source of income of the Gram Panchayats?

a) Income tax

b) Sales tax

c) Professional tax

d) Levy duties

ans: d

20) Panchayati Raj was first introduced in India in October,1959 in

a) Rajasthan

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Karnataka

ans: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016