Indian Polity MCQ Question Answer Paper Set 3

1)Which of the following is not a Parliamentary Committee?

a) Demands of Grants Committee

b) Committee on Public Accounts

c) Committee on Public Undertakings

d) Committee on Estimates

ans: a

2) Which one of the following Acts formally introduced the principles of elections for the first time?

(a) Indian Councils Act, 1909

(b) Government of India Act, 1919

(c) Government of India Act, 1935

(d) Indian Independence Act, 1947

Ans: (a)

3)The Resolution for removing the Vice-President of India can be moved in the

a) Lok Sabha alone

b) Either House   of President

c) Joint Sitting of Parliament

d) Rajya Sabha alone

ans: d

4) The Constitution of India was adopted by the:

(a) Governor General

(b) British Parliament

(c) Constituent Assembly

(d) Parliament of India

Ans: (c)

5) Which of the following Acts gave representation to Indians for the first time in the Legislature?

(a) Indian Councils Act, 1909

(b) Indian Councils Act, 1919

(c) Government of India Act, 1935

(d) None of the above

Ans: (c)

6) Who among the following got the Bharat Ratna Award before becoming the President of India?

a)Dr Zakir Hussain

b) Dr Rajendra Prasad

c) V V Giri

d) Dr  S Radhakrishnan

ans: d

7) Human Right Day is observed all over the world every years on

a) 10th December

b) 7th November

c) 24th October

d) 25th December

ans: a

8) Who among the following was not a member of the Constituent Assembly established in

July 1946?

(a) Vallabhbhai Patel

(b) Mahatma Gandhi

(c) K.M. Munshi

(d) J.B. Kripalani

Ans: (b)

9) In which year All India Services Act was enacted?

a) 1950

b) 1951

c) 1952

d) 1955

ans: b

10) Which of the following is a Member of the SAARC?

a) Afghanistan

b) Myanmar

c) Thailand

d) Turkmenistan

ans: a

11) The office of Governor General of India was created by:

(a) Charter Act, 1813

(b) Charter Act, 1833

(c) Government of India Act, 1858

(d) Government of India Act, 1935

Ans: (c)

12) What was the main stipulation of Government of India Act, 1935 ?

(a) A federation was suggested

(b) Unitary form of government was recommended

(c) Complete independence guaranteed

(d) Dyarchy was made applicable at provincial level

Ans: (c)

13) Father of local self government in India is

a) Lord Mayo

b) Acharya Vinoba Bhave

c) Lord Ripon

d) Mahatma Gandhi

ans: c

14) Which one of the following Articles of the Constitution of India makes a specific mention of Village Panchayats?

a) Article 19

b) Article 21

c) Article 40

d) Article 246

ans: c

15) The first session of the Constituent Assembly was held in :

(a) Bombay

(b) Calcutta

(c) Lahore

(d) New Delhi

Ans: (d)

16) Who was the President of the Constituent Assembly?

(a) Pt. Jawaharlal Nehru

(b) Dr. Rajendra Prasad

(c) Dr. B.R. Ambedkar

(d) C. Rajagopalachari

Ans: (b)

17) The Zonal Councils have been established by

a) Article 263 of the Constitution

b) States rearganisation Act

c) Zonal councils Act

d) An order of the President of India

ans: b

18)  Railways is a subject of the

a) Union List

b) State List

c) Concurrent List

d) Residual List

ans: a

19) Who among the following was not a member of the Constituent Assembly established in July 1946?

(a) Vallabhbhai Patel

(b) Mahatma Gandhi

(c) K.M. Munshi

(d) J.B. Kripalani

Ans: (b)

20) Which of the following is not in the State List under the Constitution of India?

a) Insurance

b) Fisheries

c) Agriculture

d) Gambling

ans: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016