Indian History MCQ Question Answer Paper Set 7

1)The militant phase of the trade union movement in India was—

a) 1939-45
b) 1926-39
c) 1918-26
d) 1914-18
ans: b

2) Who,among the following was the founder of the Satya Shodhak Samaj?

a) B.R Ambedkar
b) Jyotiba phule
c) Narayan Guru
d) Rama Swami Naiker

ans: b
3) The Vedic Aryans first settled in the region of

(a) Central India

(b) Gangetic Doab

(c) Saptasindhu

(d) Kashmir and Punjab

Ans: (c)

4)Who initiated regeneration of India Muslims in the 19th Century?

a) Syed Ahmed Khan
b) Nawab Salimullah
c) Badshah Khan
d) Abul Kalam Azad
ans: a

5) The Indus or Harappan Civilisation is distinguished from the other contemporary civilisations by its

(a) town planning

(b) underground drainage system

(c) uniformity of weights and measures

(d) large agricultural surplus

Ans: (b)

6) During the colonial rule in India, the Permanent Settlement was introduced by—

a) Lord Bentick
b) Lord Cornwallis
c) Lord Curzon
d) Lord Wellesely
ans: b

7) The first metal to be extensively used by the people in India was

(a) Bronze

(b) Copper

(c) Iron

(d) Tin

Ans: (b)

8) Who of the following built the temple of the sun God at Konark?

a) Anantvarman
b) Narasimha I
c) Kapilendra
d) Purushottama
ans: b

9) The utensils of the Indus Valley people were mainly made of

(a) clay

(b) copper

(c) bronze

(d) brass

Ans: (a)

10) In the kingdom of Satavahanas of ancient India,a district was called—

a) Ahara
b) Kataka
c) Rashtra
d) Vihara
ans: a

11) The beat specimens of Mauryan art are represented by their

(a) Stupas

(b) Pillars

(c) Chaityas

(d) Caves

Ans: (b)

12) Who among the following Peshwas was popularly known as Nana Saheb?

a) Balaji Vishwanath
c) Baji Rao
c) Balaji Baji Rao
d) Madhav Rao I
ans: c

13) Shivaji died in the year –

a) 1676
b) 1677
c) 1678
d) 1680
ans: d

14) Which of the following Sanskrit language?

(a) Kushanas

(b) Mauryas

(c) Guptas

(d) Indo-Greeks

Ans: (c)

15)Who among the following Europeans,were the last to come to pre-independence India as traders?

a) Dutch
b) English
c) French
d) Portuguese
ans: c

16) The word ‘Veda’ has been derived from the root word ‘Vid’ which means

(a) Divinity

(b) Sacredness

(c) Doctrine

(d) Knowledge

Ans: (d)

17) The 19th century reawakening in India was confined to the—

a) Priestly class
b) Upper middle class
c) Rich peasantry
d) Urban landlords
ans: b

18)The split between the Extremists Moderates came up in the open at the Surat Congress session in the year—

a) 1905
b) 1906
c) 1907
d) 1910
ans: c

19) The Indus Valley civilisation can be said to belong to the

(a) Paleolithic age

(b) Primitive age

(c) Neolithic age

(d) Bronze age

Ans: (d)

20) The name Buddha means

(a) enlightened

(b) learned

(c) divine

(d) sacred

Ans: (a)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016