Indian Economy MCQ Question Answer Paper Set 6

1)Who had estimated National Income in India First?

a) Dadabhai Naoroji
b) R.C Dutt
c) V.K.R.V. Rao
d) D.R.Gadgil
ans: a

2)In which Five Year Plan, the main objective was the eradication of poverty?

a) Fourth Five Year Plan
b) Fifth Five Year Plan
c) Sixth Five Year Plan
d) Seventh Five Year Plan
ans: b

3) The concept of Five Year Plans in India was introduced by

(a) Lord Mountbatten

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Indira Gandhi

(d) Lal Bahadur Shastri

Ans: (b)

4) The contribution of agriculture to India’s’ economy is:

(a) increasing

(b) decreasing

(c) constant

(d) None of these

Ans: (b)

5) Which of the following is NOT a constitutional organ?

a) Election Commission
b) Finance Commission
c) Inter-State Council
d) Planning Commission
ans: d

6) Which State of india has recorded the highest rate of population growth in the last Census 2001?

a) Gujarat
b) Manipur
c) Nagaland
d) Haryana
ans: c

7) Dadabhai Naoroji theorised on the drain of wealth from India in his book:

(a) Poverty under British Rule in India

(b) Poverty in British Rule in India

(c) Poverty and Un-British Rule in India

(d) Poverty of Economic Drain in British India

Ans: (c)

8) The growth rate of agricultural production was negative in the:

(a) First Plan

(b) Second Plan

(c) Third Plan

(d) Fourth Plan

Ans: (c)

9) What is the percentage of India’s population to the world population?

a) 6%
b) 16%
c) 26%
d) 36%
ans: b

10) Which one among the following States has the highest density of population?

a) Bihar
b) Kerala
c) Punjab
d) Uttar Pradesh
ans: a

11) Rolling plan was designed for the period: [IAS 2003]

(a) 1978-83

(b) 1980-85

(c) 1985-90

(d) 1974-97

Ans: (a)

12) Which one of the following is the correct sequence in the decreasing order of

contribution of different sectors to the Gross Domestic Product of India ?

(a) Services-Industry-Agriculture

(b) Services-Agriculture-Industry

(c) Industry-Services-Agriculture

(d) Industry-Agriculture-Services

Ans: (a)

13) Which one of the following State of India has the highest literacy?

a) Andhra Pradesh
b) West Bengal
c) Mizoram
d) Punjab
ans: c

14) Which of the following is most urbanized State of India?

a) Maharashtra
b) Mizoram
c) Goa
d) Tamil Nadu
ans: c

15) Success of 4th plan was obstructed by :

(a) poor monsoon

(b) war with Pakistan

(c) problem of Bengal refugees

(d) All of the above

Ans: (d)

16) Dadabhai Naoroji theorised on the drain of wealth from India in his book:

(a) Poverty under British Rule in India

(b) Poverty in British Rule in India

(c) Poverty and Un-British Rule in India

(d) Poverty of Economic Drain in British India

Ans: (c

17) Major coalfields of India are located in the river valley of:

a) Damodar
b) Godavari
c) Mahanadi
d) Wardha
ans: a

18) In terms of Human Development Index, India falls under the following category :

a) High
b) Medium
c) Very Low
d) Low
ans: d

19) Economic Planning is a subject: [Asstt Grade 1991]

(a) in the Union List

(b) in the State List

(c) in the Concurrent List

(d) unspecified in any special list

Ans: (a)

20) National Agriculture Insurance Scheme replace Comprehensive Crop Insurance Scheme was introduced in the year:

a) 1997
b) 1998
c) 1999
d) 2000
ans: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016