Indian Economy MCQ Question Answer Paper Set 8

1)Which of the following contributes the maximum earnings in Indian Railways?

a) Passenger Earning

b) Goods Traffic Earning

c) Sundry Earning

d) Other Coach Earning

ans: b

2)The new base year of newly constituted Wholesale Price Index on recommendation of Abhijit sen Committee is

a) 2000-01

b) 2002-3

c) 2004-05

d) 2005-06

ans: c

3) Highest per capita income in inversely co-related with the proportion of active population engaged in

a)service

b) industry

c) agriculture

d) All of these

ans: d

4) Which of the following is not correct?

a) Tenth Plan (2002-07)

b) Third Plan (1966-71)

c) First Plan (1951-56)

d) Sixth Plan (1980-85)

ans: b

5) The Eleventh Plan’s objective is

a)removal of poverty

b) inclusive growth

c) growth with social Justice

d) Development of minors

ans: b

6) Indian Green Revolution is the most successful in which of the following?

a) Wheat and potato

b) Jowar and oil seeds

d) Wheat and rice

d) Tea and coffee

ans: c

7) Which among the following is not a ‘geographical indicator’?

a) Kani Shawl

b) Naga Mircha

c) Mysore Silk

d) Darjeeling Basmati

ans: d

8)Which of the following organization is made specifically responsible for empowering micro,small and medium enterprises India?

a) NABARD

b) RBI

c) SIDBI

d) SEBI

ans: c

9) The first modern industry to develop in India was

a) Iron and steel industry

b) Cement Industry

c) Cottage Industry

d) Engineering Industry

ans: a

10) Visible and invisible items of debit and credit are the part of

a) import-export policy

b) balance of payment

c) balance of trade

d) annual budget

ans:b

11)The new Share Price Index of Mumbai share market is

a) DOLEX

b)  UREX

c)  FOREX

d) SENSEX

ans: b

12)Which one of the following is a retail banking product?

a) Home loans

b) Working capital finance

c) Corporate term loans

d) Infrastructure financing

ans: a

13) For regulation of the insurance trade in the country the Government has formed

a) SEBI

b) RBI

c) IRDA

d) GIC

ans: c

14) Which of the following is called a ‘Bankers Cheque?

a) Demand Draft

b) Debit Card

c) Pay Order

d) Fixed Deposit

ans: a

15) Where are the headquarters of Asian Development Bank (ADB)?

a) Manila

b) Tokyo

c) Singapore

d) Hongkong

ans: a

16) Who was the first Indian Governor of the RBI?

a) C D Deshmukh

b) S Mukherjee

c) Sanchindra Ray

d) None of these

ans: c

17) Which of the following plan is meant for constructing houses for rural people?

a) Indira Awas Yojana

b) PURA

c) Ambedkar Awas Yojana

d) All of these

ans: a

18) Jai Prakash Narain Employment Guarantee Yojana was proposed in the budget of

a) 2002-03

b) 2001-02

c) 2003-04

d) 2000-01

ans:a

19)Estimates of poverty in india are given by the

a) NSSO

b) CSO

c) Ministry Rural Development and Programme implementation

d) Planning

ans:d

20)Which one among the following  administers the International Development Association?

a) UNDP

b) UNIDO

C) IFAD

d) IBRD

ans: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GkDownload.Com © 2016